Työnohjaajan eettiset ohjeet
Työnohjaus on työhön, työyhteisöön ja johtamiseen liittyvien kysymysten, kokemusten ja tunteiden tarkastelua ja jäsentämistä koulutetun työnohjaajan avulla.
Tavoitteena on lisätä ymmärrystä toimintatavoista, vahvistaa ohjattavien ammatti-identiteettiä sekä kehittää työyhteisön vuorovaikutusta ja hyvinvointia.
Eettiset ohjeet on tarkoitettu palvelemaan työnohjaajaa suhteessaan ohjattaviin, tilaajiin, kollegoihin ja omaan itseen muuttuvissa ja monimuotoisissa toimintaympäristöissä. Eettisesti kestävä, laadukas työnohjaus perustuu kunnioitukseen, luottamukseen, avoimuuteen ja yhdenvertaisuuteen. Työnohjauksessa sitoudutaan työelämää koskevaan lainsäädäntöön.
Miten työnohjaaja työskentelee ohjattaviensa kanssa?
- Työnohjaaja tukee jokaisen ohjattavan kehittymistä ja hyvinvointia sekä työyhteisön moninaisuutta.
- Työnohjaajan toiminta on luottamuksellista, ellei laki muuta velvoita. Työnohjaajaa huolehtii ohjattaviensa tietosuojasta. Hän ei jaa keskustelujen sisältöä tilaajalle eikä muille tahoille ilman ohjattavien kanssa tehtyä sopimusta.
- Työnohjaaja sopii työnohjauksen tavoitteista organisaation/tilaajan ja ohjattavien kanssa.
- Työnohjaaja vastaa ohjausprosessista, mutta ei ota vastuuta ohjattavan työstä, työsuorituksesta tai organisaation toiminnasta.
- Työnohjaaja pitää huolta yhteisesti sovituista menettelytavoista ja turvallisesta vuorovaikutuksesta.
- Työnohjaaja ei käytä asemaansa tai ohjaussuhdetta omien henkilökohtaisten tarkoitusperien edistämiseen.
Miten työnohjaaja toimii yhteistyössä tilaajan kanssa?
- Yhteistyö edellyttää molemmilta osapuolilta avoimuutta ja yhteisymmärrystä ohjaustyön tarkoituksesta ja tavoista.
- Työnohjaaja noudattaa tilaajan kanssa tehtyä sopimusta.
- Mikäli tilaajan toiminta on ristiriidassa eettisten ohjeiden kanssa tai rikkoo jo tehtyä sopimusta, työnohjaaja käsittelee asiaa tilaajan kanssa.
- Työnohjaaja on valmis kertomaan tilaajalle omasta osaamisestaan, koulutuksestaan, kokemuksestaan ja mahdollisista eturistiriidoistaan vaitiolovelvollisuuden puitteissa.
Miten työnohjaaja huolehtii itsestään ja suhteestaan kollegoihin?
- Työnohjaaja tunnistaa oman osaamisensa ja hyvinvointinsa rajat.
- Työnohjaaja ylläpitää omaa osaamistaan ja ammatillista uudistumistaan säännöllisen koulutuksen ja oman työnohjauksen avulla.
- Työnohjaaja sitoutuu toimintansa arviointiin ja ottaa huomioon saamansa palautteen.
- Työnohjaaja suhtautuu arvostavasti ja avoimesti kollegoihinsa.
- Työnohjaaja on valmis tarkastelemaan työnohjauksen ja ammattikuntansa kehittämistarpeita.
Tulosta tästä Työnohjaajan eettiset ohjeet
STOryn vuonna 2015 perustettu Ammattieettinen neuvottelukunta toimii työnohjaajien, ohjattavien ja työnohjauksen tilaajien kanavana käsitellä työnohjaukseen liittyviä ammattieettisiä kysymyksiä kuten työnohjauksen laatua ja sisältöä, työnohjaajan toimintaa, työnohjauskäytäntöjä ja työnohjauksen tutkimusetiikasta nousevia näkökulmia. Lue lisää AENKsta.