Päävieras, organisaatiopsykologi Ilona Rauhala puhui keskustelun voimasta työnohjauksessa. Teemahuoneet tarjosivat erilaisia tulokulmia. Aluksi kuultiin kuitenkin työnohjausasiakkaiden kokemuksia.
Mukana oli 600 osallistujaa, joista neljännes STOryn ulkopuolelta. Heistä yksi oli Mika Wilén, ManpowerGroupin markkinointi- ja viestintäjohtaja. Mitä ajatuksia tilaisuus herätti?
”Asiakaskokemuksissa kuvastui hirveän hyvin, että eletään erikoisessa ajassa, kun ihmisten kapasiteetti alkaa olla loppuun käytetty,” Wilén toteaa. ”Samaan aikaan puhutaan isoon ääneen työelämän joustavuudesta, mikä ei kuitenkaan edisty ja oravanpyörä kiihtyy.”
”Päivän teema kertoi hyvin paljon työelämän nykytilasta. Suuri osa ihmisistä tuntuu jo tarvitsevan apua sen erottamiseen, mikä on tärkeää ja mikä hälinää. Itsekin tunnen, miten hälyistä työelämä on eikä aikaa reflektoimiseen juurikaan ole. On se työelämää tai harrastamista tai vaikka laihduttamista, tarvitset personal traineria, coachia tai työnohjaajaa selvitäksesi. Korona erityisesti on tuonut sen, että mennään palaverista toiseen ja työpäivän jälkeen unohdetaan se, minkä päivällä vielä muisti.”
Rauhalan eväät tulevaan
Ohjelma teemahuoneineen syntyi STOryn vapaaehtoisten voimin. Yksi heistä oli Pohjois-Karjalan aluekoordinaattori Marja Virmajoki-Tyrväinen Joensuusta. Mitä tilaisuudesta jäi käteen?
”Koin verkkotapahtuman positiivisena, vaikka olen perusluonteeltani lähi-ihminen. Kun olen ollut mukana kahdessa edellisessä Työnohjauksen päivässä ja nyt olin suunnitteluporukassa, se ilman muuta innosti mukaan yhteiseen tilaisuuteen.”
Hän kehuu Ilona Rauhalan esityksen selkeyttä ja monia näkökulmia.
”Olen itse tehnyt saman suuntaisesti kuin mitä hän puhui. Vaikka olen hirmu myönteinen ihminen muutenkin, voisin istunnon päättämiseen panostaa vieläkin enemmän ja lisätä toiveikkuutta.”
Itsemyötätunto työnohjauksessa – teemahuoneessa Virmajoki-Tyrväisen ruudulta katosi videokuva. ”Itse asiassa oli aika rentouttavaa olla pelkän äänen varassa ja vähän helpottikin, kun ruutuun ei koko ajan tullut chat-viestejä.”
Kaikesta sai jotain
Teemahuoneissa käsiteltiin niin kehollisuuden mieltä kuin etätyönohjauksen erityispiirteitä.
”En keksi parempaa tapaa viettää Työnohjauksen päivää kuin kollegoiden ja potentiaalisten asiakkaiden seurassa työnohjauksen teemoja pohtien”, Lara Nurminen sanoo. Etelä-Savon aluekoordinaattorina hän oli viime vuonna järjestämässä omaa alueellista tapahtumaa.
”Kiinnostavinta oli alustusvideo työnohjauksen hyödyistä ja sovellutusalueista, Ilona Rauhalan läsnä oleva ja luonteva luento, sekä teemahuoneen (Keskustelun voima – jälkilöylyt) keskustelut.”
Omaan työhön mukaan lähtee Rauhalan esittelemä hyvän ja voimallisen keskustelun rautalankamalli sekä malli erinomaisen luennon rakenteesta. Teemahuone antoi evääksi kirjavinkin, Thomas Hüblin teoksen Healing Collective Trauma.
Artikkeli julkaistu Osviitassa 1/2021