Blogi - - Muokattu

Tytär työkaverina – kahden sukupolven yhteistyöllä asian ytimeen

Oletko joskus miettinyt, miten omat ammatilliset oivalluksesi ja muu tietotaitosi saataisiin nuorempien hyödynnettäviksi? Tai pohditko eläköitymistä ja oman yrityksesi kohtaloa? Jotta kokemuksen kautta opittu voi siirtyä eteenpäin, kannattaa ottaa työkaveriksi oma aikuinen lapsi.

Teksti

Ulla Klemola

Kahden sukupolven työtoveruutta pohtivat tässä blogissa sekä työnohjaaja-yrittäjinä työskentelevät äidit Merja Hakola ja Ulla Klemola (myös tämän blogitekstin kirjoittaja) että heidän tyttärensä Helena Hakola, johtamisen psykologian opiskelija, ja Anni Arola, kasvatustieteen maisteri ja tuore yrittäjä.   

Yhdessä tehdään ja opitaan

Merjan ja Helenan ammatillinen yhteistyö lähti liikkeelle käytännön tarpeesta. Ison yrityksen tarjouspyyntö ei olisi toteutunut ilman tyttäreltä saatua apua. Tyttärensä palkkaamalla Merja tiesi varmuudella, mitä hyvää saa. Helena-tyttärelle taas oli arvokasta saada oikeaa työelämän oppia äidiltä ja päästä soveltamaan teorioita käytäntöön.

Ulla ja Anni puolestaan tekivät yrityksen sukupolvenvaihdoksen. Entisestä äidin ykkösfanista tuli yrittäjä. Ulla tukee Annia koulutusmateriaaleissa, kommentoimalla koulutussuunnitelmia sekä auttamalla yrittäjyyden ensiaskelissa. Yhdessä he myös kirjoittavat blogeja ja muita julkaisuja.

Uudenlainen yhteys

Äidin kanssa työskennellessä on tyttärien mukaan syntynyt erityinen ammatillinen yhteys. Vaikka he ovat lapsesta asti seuranneet äitiensä työtä, pääsevät he nyt näkemään äitien työminää ja -identiteettiä uudella tavalla. Äitien hiljainen tieto siirtyy tyttärille asia kerrallaan. Toimivat käytänteet ja teoreettinen ajattelu yhdessä rikastuttavat molempien asiantuntijuutta.

Tyttäret ovat puolestaan päivittäneet äitien tietoja esimerkiksi digitaalisuudessa, mutta opettaneet äideille myös oman puolen pitämistä. Kun yrittäjä-äiti alkuun arkaili palvelun hinnan kanssa, lisäsi tytär reippaasti vielä tarjouksen lähettämisen hetkellä perustellut lisäeurot hintaan.

Yhteistyö on tuonut esiin uusia asioita perheenjäsenestä. Toisen maanläheisyys ja tehokkuus saavat rinnalleen toisen pohtivuuden ja tarkkuuden, mikä sekä ilahduttaa että väliin haastaa. Toisaalta yhtäläisyydet, kuten samanlainen huumorintaju, helpottavat työntekoa.

Elämän roolit asettuvat uudenlaiseen asentoon työkaveruuden myötä. Esimerkiksi sukupolvenvaihdoksessa tytär muuttuu vastuunkantajaksi ja äiti saa hengailla keveämmin rinnalla.

Luottamus lisää tehokkuutta                        

Erityistä tässä lähisukulaisten työskentelyssä on runsas ja konkreettinen palautteen määrä, mikä ei muissa tiimeissä useinkaan ole tavallista. Sekä äidit että tyttäret saavat paljon myönteistä palautetta toisiltaan. Vaikka epävarmuutta tyttärillä vielä onkin, epäonnistumisen pelkoa ei ole.

Asioita uskalletaan myös kyseenalaistaa. Kerran Anni puuttui Ullan kotisivuteksteihin, joissa vilisi kasvua ja kukoistusta kuvaavia termejä niin paljon, että homma alkoi vaikuttaa puutarhamainokselta. Silloin saatiin hyvät naurut.

Korjaavaa palautetta on turvallista esittää, koska taustalla on vahva luottamus siihen, että toinen tahtoo itselle hyvää. Myös kaikki arvuuttelu ja tunnustelu jää pois, kun toinen on niin tuttu. Päästään suoraan tekemisen ytimeen ja saadaan paljon aikaiseksi. Lisäksi yhdessä tekeminen on hauskaa!

Äiti-tytär -kombon sudenkuoppia

Paljon kuulee varoitteluja siitä, ettei lähisukulaisten kanssa kannata ryhtyä bisnestä tekemään. Totta onkin, ettei tällainen työskentely kaikille sovi. Yhtenä sudenkuoppana voi olla vaativuus, jonka nämä äidit itsessään tunnistavat. Koska itseltään vaatii paljon, vaatiiko liikaa myös tyttäreltä? Asian sanoittaminen ja yhteinen keskustelu ovat osoittautuneet tärkeiksi yhteistyötä suojaaviksi keinoiksi.

Puhumalla taklautuu toinenkin sudenkuoppa: työn tekeminen myös työajan ulkopuolella. Yrittäjäperheessä kasvaneena Merjalle on luontevaa tehdä työ- ja siviiliasioita rinnakkain, mikä toisaalta kuormittaa. Koska Helena ottaa äidistä mallia, on työn rajaamista pitänyt miettiä. Molempien vapaa-aika tarvitsee varjelua.

Sukupolvien yhteistyö rakentaa yhteiskuntaa

Kun kaksi sukupolvea työskentelee yhdessä, opittu siirtyy eteenpäin. Nuori polvi jatkaa edellisen työtä vanhaan nojaten ja raikkaalla twistillä uutta luoden. Siten työ paremman työelämän puolesta jatkuu, mikä on huojentava tieto työstään aikanaan luopuville työnohjaajille.

Eri sukupolvien välinen yhteistyö on myös yhteiskunnallisesti merkittävää. Kun yritykset sukupolvenvaihdosten myötä pystyvät jatkamaan toimintaansa, saadaan lisää elinvoimaa Suomeen.

Äidit, isät ja jälkikasvu, yhdistäkää siis rohkeasti osaamisenne – siitä voi syntyä paljon hyvää!