Työpajat ovat ohjelmassa perjantaina 6.6.2025 kello 9.30-11.30

Voit valita mieleisesi työpajan 15 vaihtoehdosta, jotka näet alla.

Pajojen osallistujamäärä on rajallinen ja paikat varataan  ilmoittautumisjärjestyksessä. 

Ilmoittaudu Konferenssiin STOryn tapahtumakalenterista.

Työpajat pe 6.6.2025

1. Filosofisten taitojen käyttö työnohjauksessa - teemoina tulevaisuus ja toivo

Työpajassa tutkitaan asemoitumista tulevaisuuteen ja toivoon työnohjauksessa.
Työpajan osallistujat saavat:
– ymmärrystä filosofisten taitojen käytöstä työnohjauksessa
– konkreettisia toiminnallisia menetelmiä ohjaustilanteisiin
– rohkeutta käsitellä työnohjauksessa vaihtoehtoisia tulevaisuuksia.

Vetäjät:
Pihla Alava, Ph.D., M.Phil, BA., työnohjaaja (STOry), filosofi, työsuojeluvaltuutettu
Sari Jovero, FL, työnohjaaja (STOry), kirjallisuusterapiaohjaaja, HR-partner
Paula Tyrväinen, KM, työnohjaaja (STOry), tulevaisuusohjaaja, erityisasiantuntija

2. Taidelähtöiset menetelmät työnohjaajan työkalupakissa

Työpajassa perehdytään taidelähtöisyyteen osana työnohjausprosessia. Osallistujat pääsevät tutustumaan kokemuksellisesti taidelähtöisiin työtapoihin ja tutkimaan niiden haasteita ja mahdollisuuksia asiakastyössä. Tehtävät on suunniteltu niin, että osallistujat voivat hyödyntää oppimaansa omien työnohjausasiakkaiden kanssa. Työpajaan osallistumiseen ei tarvita aiempaa kokemusta taiteen tekemisestä.

Vetäjä:
Pia Angeria on organisaatio analyyttinen työnohjaaja, kuvataideterapeutti, kouluttaja sekä tietokirjailija. Hän on viime vuosina kehittänyt kuvan käyttöä ryhmä ja yksilötyönohjauksen välineenä niin verkko- kuin lähitapaamisissa.

3. Ajattelumallin ja muutoksen systeeminen kartoittaminen

Työpajassa tutustutaan asiakkaan haasteiden ja ajattelumallien systeemiseen visualisointiin. Työpajassa esitellään työtavan perusteet ja tutkitaan valmista esimerkkiä visuaalisen kuvan jäsentämistä sekä kokeillaan prosessin toteuttamista osallistujien kesken. Tavoitteena on jäsentää mallia siitä kuinka hahmottaa systeemisellä työtavalla akuutti tilannekuva johon voidaan yhdistää muutosaskelten konkretisointia.

Vetäjä:
Jukka-Pekka Heikkilä, Organisaatiopsykologi, MSc, työnohjaaja, Metanoia Instituutti. Soveltanut systeemistä ajattelua pitkäjänteisesti sekä työnohjaajana ja työyhteisöjen kehittäjänä että tutkijana. Kirjan ’Systeeminen konsultointi’ (2024) kirjoittaja yhdessä Risto Puution kanssa.

4. Vireystilansäätely työnohjauksessa

Tässä työpajassa pääset hellimään hermostoasi ja käynnistämään palautumistasi konferenssihulinan keskellä! Vireystilalla tarkoitetaan ihmisten stressi-/palautumisjärjestelmien aktivaatiotasoa. Hyvä vireystila on myönteisen tunne-elämän, energiatason, unen ja palautumisen sekä keho-mielijärjestelmän terveyden perusta. Vireystilan säätely toimii vastavoimana nykypäivän kuormittavalle elämäntyylille, joka ruokkii hermoston kierrostiloja. Työpajassa perehdytään näyttöön perustuvan tiedon, kehollisten ja ajatusmalleja muokkaavien käytännön harjoitusten sekä reflektion kautta vireystilan säätelyyn ja vaikutuksiin niin työnohjaustapaamisissa, työssä kuin arkielämässä ylipäätään. Mukaan tarttuu palautumisen keinoja ja harjoitteita niin omaan arkeen kuin asiakastyöhönkin vietäväksi.

Vetäjä:
Anne Hämäläinen, Metsolanne, Työnohjaaja STOry, Vireysvalmentaja (NPTI®), sosionomi YAMK, tradenomi YAMK, ammatillinen opettaja, Yrittäjän työnohjaaja YRTO® -koulutuksen kehittäjä, Työnohjaajien kouluttaja (MTSC®) -opiskelija. Kova muija pehmeillä arvoilla.

5. Merkityksellisyyden, arvostuksen ja toiveikkuuden äärellä - inspiraatiota itselle työnohjaajana ja työnohjaukseen

Uskaltaako itselleen tai itsestään kertoa tarinoita, joissa kuuluvat onnistumiset ja asiat, joista on ylpeä? Tutkitaan muutamin harjoituksin, mikä on itselle merkityksellistä ja arvokasta sekä mitä itsessään arvostaa. Jaetaan kokemuksia sekä jalostetaan ideoita yhdessä.
Itsemyötätunnon keinot ja voimavaralähtöisyyden kytkeminen työnohjaukseen tukee merkityksellisyyden, toivon ja omien arvojen toteuttamista arjessa mielekkäällä tavalla.

Vetäjät:
Mari Juote /TaitoBa, FM, ratkaisukeskeinen työnohjaaja ja valmentaja, kouluttaja, mindfulness- ja myötätuntotaitojen ohjaaja.
Leena Rasanen / TaitoBa, VTM sosiaalipsykologi, ratkaisukeskeinen psykoterapeutti, työnohjaaja, mindfulness- ja myötätuntotaitojen ohjaaja, kirjallisuusterapiaohjaaja.

6. Dialogisuus työssä oppimisen tukena

Työpajassa keskitytään dialogin käyttöön työnohjauksessa. Lähestymistapa edellyttää, että työnohjaaja tarjoaa omia kokemuksiaan ja ymmärrystään työnohjattavien palvelukseen ja antaa heille mahdollisuuden pyrkiä jatkuvasti oppimaan kokemuksistaan reflektoinnin kautta. Dialogisen työnohjauksen perusteet kytkeytyvät etenkin konstruktivistiseen oppimisteoriaan sekä dialogiseen tutkimusperinteeseen. Työpaja toteutetaan työpajan ohjaajien ja osallistujien välisenä reflektiivisenä vuoropuheluna.

Vetäjät:
Olli-Pekka Ahtiainen ja Marko Kangas ovat työnohjaajia ja työnohjaajien kouluttajia sekä työyhteisökehittäjiä. He työskentelevät myös Aretai Oy:n yhteydessä toimivassa Dialogiakatemiassa sekä ovat Työnohjauksen käsikirjan kirjoittajia.

7. Luovan kirjoittamisen hyödyntäminen työnohjauksessa

Työpajassa kokeillaan ongelmien ratkaisua kirjoittamisen avulla. Työpaja alkaa teoria-alustuksella, jonka jälkeen etsitään uusia ideoita ja synnytetään keskustelua kolmella tekstin tuottamisen tekniikalla. Tekniikoita voi käyttää työnohjauksissa silloin, jos puhuminen on ohjattaville hankalaa tai tarvitaan toisenlaista näkökulmaa käsillä olevaan asiaan. Työpaja on tarkoitettu työnohjaajille, jotka pitävät kirjoittamisesta ja haluavat kartuttaa työnohjauksellista työkalupakkiaan.
Osallistujia pyydetään ottamaan mukaan kirjoitusvihko tai lehtiö sekä itselle mieleinen kynä.

Vetäjä:
Terhi Lavonen: työnohjaaja STOry, sertifioitu systeeminen coach, kirjallisuusterapiaohjaaja ja
luovan kirjoittamisen aineopiskelija.

8. Jos sanat ei riitä -Keholliset menetelmät työnohjauksessa.

Mitä tapahtuu, kun stressi kehollistuu? Työ voi nostaa hartiat korviin, kääntää selkärangan korkkiruuville, kuormittaa hermoja, saada vatsan sekaisin, lyhentää unen tai laittaa kehon jatkuvaan hätätilaan. Miten stressaantunutta kehoa ja mieltä voidaan auttaa? Tervetuloa kuulemaan kehollisista menetelmistä työnohjauksessa sekä laskemaan stressitasoja.
Työpaja sisältää kaikille sopivia liike- ja rentoutusharjoituksia.
Lisäksi tutustutaan hengityksen palauttavaan voimaan ja nautitaan hyvän olon äänimaljarentoutuksesta.
Työpaja toteutetaan jumppasalissa, jossa käytettävissä on matot. Osallistuminen ei edellytä vaatteiden vaihtoa.

Vetäjä:
Tuija Levo, KM, johdon työnohjaaja ja luontais- ja kehoterapeutti. Luontaishoitojen ja rentoutusohjaajien kouluttaja.

9. AMBIT - mentalisaatioperustainen ryhmätyönohjausmenetelmä tapauskohtaiseen työnohjaukseen sotepe-alan työntekijöille

Johdannon jälkeen käsittelemme osallistujan tuoman nimettömän asiakas/potilastapauksen AMBIT-menetelmää eri tavoin soveltaen. Osallistujat pyrkivät työpajan ohjaajan erikseen pyytämällä tavalla mentalisoimaan tapauksen esittäjiä, tapauksen osallisia, verkostoa jne. ikään kuin he olisivat tapauksen esittelijän työtovereita. Menetelmä osallistaa kaikkien tiimiläisten mielet tapauksen esittäjän tueksi.

Vetäjät:
Janna Manninen lastenpsykiatri, psykoterapeutti, työnohjaaja (STOry). Yli 20v sote-alalla asiantuntijana, työnohjaajana ja kouluttajana.
Minna Manelius, VTM, sosiaalityöntekijä, psykoterapeutti, lehtori. Yli 20v sote-alalla esihenkilönä ja asiantuntijana.

10. Näkökulman vaihtamisen taito työnohjauksessa

Työnohjauksessa puhutaan usein näkökulman vaihtamisesta ja uusien tulokulmien löytämisestä, mutta mistä oikein on kyse ja mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Työnohjauksessa käsitellään usein asioita, jotka näyttäisivät olevan melkein umpikujassa- kaikkea on jo kokeiltu. Miten voisin työnohjaajana toimia, jotta ohjattavat löytäisivät uusia vaihtoehtoisia näkökulmia ja ratkaisuja? Mitä me oikein tarkoitamme näkökulman vaihtamisen taidolla ja miten sitä voisi kehittää. Käytännön esimerkkien ja kokeilujen kautta pohdimme miten esimerkiksi luovuuden, huumorin, metaforien ja tarinoiden avulla voimme löytää ratkaisuja erilaisiin kiperiin ja uusiin tilanteisiin. Mitä jos…

Vetäjä:
Bodil Mickels ratkaisukeskeinen työnohjaaja, kouluttaja ja sovittelija (Taitoba-verkosto)

11. Työnohjaajayrittäjästä eläkeläiseksi – muutosmatka kohti uutta elämänvaihetta

Mitä tapahtuu, kun työnohjaaja alkaa lähestyä eläkeikää? Millaisia ajatuksia ja identiteettityöskentelyä uusi elämänvaihe aiheuttaa? Mitä yritykselle tapahtuu, entä asiakassuhteille? Lopetanko työt kerralla vai vähitellen vähentämällä? Menetelminä pajassa ovat lyhyet teoriaosuudet, yksilö- ja pienryhmätyöskentely ja yhteinen keskustelu.

Vetäjä:
Sanna Mäkipää, Organisaatiokonsultti, kouluttaja, työnohjaaja STOry, Brain-Based Coach, NBF Certified Professional, ToToKo®
Tiina Haapsalo, STOry työnohjaaja, Ammatillinen opettaja, ratkaisukeskeinen terapeutti, draamapedagogi, mindfullnesohjaaja.

12. Rajantaju työnohjauksessa - näkökulmia rajantaju-käsitteeseen ja sen hyödyntämiseen

Rajantaju on ymmärrystä rajoista, niihin liittyvistä prosesseista ja merkityksenannoista. Työyhteisöjen ja organisaatioiden sisällä ja niiden välillä on monenlaisia rajoja. Työelämän muutoksissa erilaiset rajat määrittyvät uusiksi ja työnohjaaja kohtaa jatkuvasti rajoihin liittyviä määrittelykamppailuita. Työpajassa tutkimme, miten työnohjaaja havaitsee ja ymmärtää erilaisia rajoja ja kuinka toimia työnohjaajana ohjattavien rajantajua vahvistavalla tavalla.

Vetäjä:
Aapo Pääkkö on AMK sosionomi, VET psykoterapiakouluttaja, työnohjaaja ja työnohjaajien kouluttaja (Dialogic Oy). Hänellä on laajasti kokemusta sosiaalihuolloin eri tehtävissä järjestöissä ja julkisella sektorilla. Viime aikoina hän on kiinnostunut organisaatiosta ja johtamisesta.

13. Toiveikkuuden helmiä työnohjaukseen! - toiminnallinen työpaja noviiseille ja konkareille

Sukella kalastamaan helmiä, joita työnohjaus punoo toiveikkuuden helminauhaksi. Puno konkreettisesti oma helminauhasi omista oivalluksistasi. Keskustelua, kuinka työnohjaajana huolehdin osallistujan luottamuksesta omaan kyvykkyyteen, samalla rakentaen joukkoon kuulumisen tunnetta. Saat käyttöösi Helminauha-metaforan, jolla tukea toiveikkuuden näkyväksi tekemistä.

Vetäjät:
Susanna Grönbergillä on pitkä työkokemus lähijohtajan tehtävistä. Hän toimii työnohjaajana, työyhteisösovittelijana, yhteisövalmentajana ja yrittäjänä.
Tarja Seppälä on pitkän linjan ammattilainen kasvatuksen ja opetuksen alalla. Hän toimii työnohjaajana, yhteisövalmentajana, kouluttajana, johtajana ja yrittäjänä.

14. Miten teen työnohjauksistani vielä hyödyllisempiä?

Keskustelua tuoreen laadullisen tutkimukseni tulosten hyödyntämisestä. Olen tutkinut mikroanalyysimenetelmällä viiden kokeneen työnohjaajan ja ohjattavan välisiä keskusteluja. Tutkimus osoittaa miten työnohjattavien kokema hyöty rakentuu niissä hetki hetkeltä etenevänä vuorovaikutusprosessina, jossa kaikki mukana olevat puheellaan ja eleillään vaikuttavat aktiivisesti hyödyn syntymiseen.

Vetäjä:
Peter Sundman Seniorityönohjaaja, kouluttaja, valmentaja

15. Toiveikas reflektio ryhmätyönohjauksessa

Työpajassa tutustutaan ryhmätyönohjauksessa toteutettavaan toiveikkaaseen reflektointitapaan. Reflektointitavassa yhdistyy ratkaisu- ja tunnekeskeinen viitekehys. Työpajassa myös harjoitellaan pienimutoisesti ja saadaan kokemuksia merkityksellistämisestä osana reflektointikeskustelua.

Vetäjä:
Asta Suomi, YTT, työnohjaaja (STOry) Johdon työnohjaaja ja coach, perhe- ja paripsykoterapeutti VET. Vanhempi asiantuntija, JAMK